Stokbrood



Algemeen
Bereidingstijd: Langer dan 2 uur
Maaltijdgang: / Brood
Soort keuken: Franse keuken
Techniek:
Aantal personen: 3 personen

Ingredienten:
* 355 gram water op kamertemperatuur
* 5 gram droge gist
* 540 gram ongebleekte bloem
* 10 gram zout

Voorbereiding:


Bereidingswijze:
Doe het water in de kom. Voeg de gist, bloem en zout toe en meng met een spatel of met de deeghaak door elkaar totdat al het water geabsorbeerd is door de bloem. Afdekken met plastic folie en 20 minuten laten staan.

Kneed het deeg met een deeghaak of met de hand in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat. Het plakt nog wel aan de bodem.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom. Afdekken met plastic folie en laten rijzen tot het 1 ½ keer in volume is toegenomen. Dit duurt ongeveer 45 minuten, maar is ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Bestrooi de werkplek met wat bloem, stort het deeg hierop en druk plat tot een rechthoek van ± 15 x 20 cm. Vouw het in 3-en zoals een brief (business letter turn). Draai het om en leg het met de vouwen onderop weer terug in de kom. Laat het tot dubbele volume rijzen (45 - 60 minuten, afhankelijk van de omgevingstemperatuur).

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek of gebruik bloem. Verdeel het in 3 gelijke stukken. Druk ieder stuk deeg uit tot een rechthoek en en vouw dubbel. Bestrooi met een beetje bloem en dek af met plastic folie. Laat 10 minuten rusten.

Vorm van ieder stuk deeg een stokbrood: druk uit tot een rechthoek, vouw de bovenste helft 1/3 naar het midden. Druk de naad dicht. Vouw de onderste helft 1/3 naar het midden en druk de naad dicht. Vouw nu de bovenste helft over de onderste helft (dubbelvouwen dus). Druk de naad dicht. Bestuif je handen met wat bloem. Rol het deeg uit tot de gewenste lengte.

Leg een groot stuk bakpapier op een pizzaschep of op een bakplaat zonder rand. Bestrooi het papier met wat bloem. Leg de stokbroden met ± 5 cm tussenruimte op het bakpapier. Trek nu het bakpapier tussen de stokbroden omhoog zodat ze elkaar niet kunnen raken tijdens het rijzen. Rol 2 theedoeken stevig op en leg ze aan de 2 zijkanten. De theedoeken zorgen voor stevigheid. Bestrooi het deeg met wat bloem en dek af met plastic folie. ± 30 - 40 minuten laten rijzen tot het 1 ½ keer in volume is toegenomen.

Snijd het deeg met een scherp mes een aantal keren in.

Trek het bakpapier weer glad en schuif ze met bakpapier en al op een bakplaat of pizzasteen (die moet je een uur van te voren al opwarmen). Doe in de meeverwarmde ovenschaal/braadslede wat ijsblokjes of giet er 2 dl kokend water in.

Bak de baquettes in

Oma's Oliebollen
Duitse keuken


Oliebollen Met Gekarameliseerd Fruit.
Nederlandse keuken


Klassieke Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (tutti-fruttibollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen Volgens Christian Steevens
Nederlandse keuken


Oliebollen (amandelbollen)
Nederlandse keuken


Mijn Vaders Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (abrikozenbollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen.
Nederlandse keuken


Oliebollen
Kinderkeuken keuken


Zoete En Hartige Oliebolletjes
Nederlandse keuken


Oliebollen (appel-gember)
Nederlandse keuken


Champagne Met Een Tropische Oliebol
Nederlandse keuken


Oliebollen (ananas-appelbollen)
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oudjaars Huzarensalade
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen Van Mijn Vader
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


©2014 Receptenboek.com - Email : info@receptenboek.com - Laatste update: 25-04-2024