Erwtensoep

Algemeen
Bereidingstijd: Langer dan 2 uur
Maaltijdgang: Hoofdgerecht /
Soort keuken: Nederlandse keuken
Techniek:
Aantal personen: 8 personen

Ingredienten:
Kniestuk (ca. 1½ á 2 kg, liever iets meer als minder omdat er bij elkaar vrij veel afval overblijft).
3 pakken spliterwten á 500 gr.
3 kruidenbuiltjes voor vlees bouillon (Honig)
3 á 4 preien
3 á 4 grote winterpenen
1 grote knolselderij
3 á 4 grote uien
250 gr. gerookte magere spekblokjes (AH)
1 grote (Unox) rookworst

Voorbereiding:
Doe het kniestuk met zout en peper in de pan. Bindt de kruidenbuiltjes met een touwtje aan elkaar en bevestig deze zodanig aan het handvat van de pan dat deze onder water kunnen komen te staan. Doe de spekblokjes in de pan en laat zoveel water in de pan stromen dat het vlees ruim onder water komt te staan. Breng het geheel op een hoog vuur aan de kook en draai daarna het gas dan terug op z`n laagste stand en laat het geheel 1½ tot 2 uur zachtjes gaar worden.
Eventueel kan de pan o

Bereidingswijze:
In de tussentijd dat het vlees gaar staat te worden kunnen de diverse groenten worden gesneden. Al naar gelang van de persooonlijke smaak kan dit grof tot wat fijner zijn. Gebruik liever in dit geval geen food-processor omdat dit naar mijn idee een te fijn resultaat heeft en het eindproduct toch wel een beetje bite en structiuur over moet houden. Ook de erwten kunnen in de tussentijd worden gespoeld tot het spoelwater minder troebel wordt.
Als het kniestuk goed gaar is kan dit uit de pan worden gehaald en uit elkaar worden gehaald. De huid kan worden verwijderd en weggegooid. Onderhuids blijft een restant aan vet en vlees over. De harde vetdelen zou ik persoonlijk ook als afval beschouwen, hoewel er personen zijn die hier, bij wijze van spreken, een moord voor zouden doen.
De zachte vetdelen kunnen gewoon bij het vlees worden klein gesneden en terug in de pan worden gedaan. Het zachte vet smelt mogelijk helemaal en geeft als de soep is afgekoeld een lobbig geheel.
Wanneer het vlees terug in de pan is gedaan kunnen de erwten en de gesnededen groenten worden bijgevoegd en het geheel opnieuw aan de kook worden gebracht. Als het geheel aan de kook is, wederom het vuur laag draaien en daarna is het een kwestie van tijd om gaar te worden (rijpen). Erwtensoep kan tijdens het afkoelen enorm sterk ruiken (noem maar; stinken), dit zal waarschijnlijk komen door de samenstelling van de diverse groenten en het vlees. Af en toe doorroeren en kan met een schone lepel worden geproefd of de smaak al aan de verwachting voldoet. Na het proeven telkens de lepel afwassen zodat er geen besmetting van het eindproduct ontstaat. Eventueel kan zout, peper of enkele bouillonblokjes naar smaak worden toegevoegd.
Laat dit daarna zeker een kwartiertje inwerken om de smaken tot zijn recht te laten komen. Het heeft geen zin om ingrediënten toe te voegen en direct weer te proeven. Men is dan geneigd om snel meer toe te voegen en loop je binnen de kortste keren de kans de soep om zeep te helpen.

Oma's Oliebollen
Duitse keuken


Oliebollen Met Gekarameliseerd Fruit.
Nederlandse keuken


Klassieke Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (tutti-fruttibollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen Volgens Christian Steevens
Nederlandse keuken


Oliebollen (amandelbollen)
Nederlandse keuken


Mijn Vaders Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (abrikozenbollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen.
Nederlandse keuken


Oliebollen
Kinderkeuken keuken


Zoete En Hartige Oliebolletjes
Nederlandse keuken


Oliebollen (appel-gember)
Nederlandse keuken


Champagne Met Een Tropische Oliebol
Nederlandse keuken


Oliebollen (ananas-appelbollen)
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oudjaars Huzarensalade
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen Van Mijn Vader
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


©2014 Receptenboek.com - Email : info@receptenboek.com - Laatste update: 17-04-2024