Rozemarijnbrood

Algemeen
Bereidingstijd: Langer dan 2 uur
Maaltijdgang: / Brood
Soort keuken: Mediterrane keuken
Techniek:
Aantal personen:

Ingredienten:
Voor een brood van ca 500 gr;
1 klontje boter, 15 gr verse gist, 1 theel. suiker, ruim 3 dl 1 eetl lauwwarm water, 360 gr tarwebloem, 2 theel zout, 120 gr volkorenmeel, 1? eetl 2 theel gedroogde rozemarijn,

Voorbereiding:
Bestrijk de binnenzijde van het bakblik met een klontje boter. Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker doorheen. Voeg er een eetl lauwwarm water bij en roer alles tot een glad papje. Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats en laat het mengsel in 15-20 minuten schuimig worden.

Bereidingswijze:
Zeef de tarwebloem en het zout bij elkaar in een ruime warme mengkom. Schep er het volkorenmeel en 1? eetl rozemarijn doorheen. Maak in het midden een kuiltje en giet hierin het gistmengsel en het resterende lauwwarme water.Meng met uw vingers of een spatel geleidelijk aan de droge ingredienten door het vocht en ga door tot al het meel is opgenomen en het deeg als een samenhangende bal in de kom komt te liggen. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het gedurende 5 minuten ijverig door, Bestuif het werkvlak van tijd tot tijd met wat bloem om te voorkomen dat het deeg plakkerig wordt. Na het kneden voelt het deeg soepel en glad aan.
Was de mengkom zorgvuldig schoon en droog hem goed af alvorens u hem met wat boter invet. Draai het deeg tot een bal en leg het in de kom terug. Dek de kom af met een goed-uitgewrongen theedoek en zet het geheel op een behaaglijk warme, tochtvrije plaats. Laat het deeg in 1-2?uur tot dubbele omvang rijzen.
Deponeer daarna het deeg nogmaals op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het nog 3 minuten flink door. Breng het deeg vervolgens in model en leg het in de bakvorm. Zet het geheel - afgedekt met een doek op een warme tochtvrije plaats en laat het deeg in 30-45 minuten tot de bovenrand van de vorm rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 240?C
Strooi de resterende rozemarijn over het ongebakken brood uit. Zet de bakvorm in het hart van de oven. Verlaag na 15 minuten de temperatuur tot 190?C en bak het brood daarna in 25 minuten goudbruin en gaar. Stort het brood uit zijn vorm op een metalen rooster en controleer op de gebruikelijke wijze of het goed doorbakken is. Wanneer u met de knokkels van uw vingers op de onderkant klopt klinkt het hol. Zet anders het brood ondersteboven en zonder vorm in de oven terug, schakel de temperatuur naar 170?C. Na 5-10 minuten is het brood ongetwijfeld gaar.
Laat het brood op het metalen rooster uitdampen en afkoelen.

Oma's Oliebollen
Duitse keuken


Oliebollen Met Gekarameliseerd Fruit.
Nederlandse keuken


Klassieke Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (tutti-fruttibollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen Volgens Christian Steevens
Nederlandse keuken


Oliebollen (amandelbollen)
Nederlandse keuken


Mijn Vaders Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (abrikozenbollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen.
Nederlandse keuken


Oliebollen
Kinderkeuken keuken


Zoete En Hartige Oliebolletjes
Nederlandse keuken


Oliebollen (appel-gember)
Nederlandse keuken


Champagne Met Een Tropische Oliebol
Nederlandse keuken


Oliebollen (ananas-appelbollen)
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oudjaars Huzarensalade
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen Van Mijn Vader
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


©2014 Receptenboek.com - Email : info@receptenboek.com - Laatste update: 06-05-2024